Geleneksel Sanatlar Derneği’nin, 28 Ekim- 3 Kasım 2007 tarihlerinde gerçekleştirdiği Hüsn-i Hat Buluşması kapsamında 2. Gümüş Lale Ödülü Hasan Çelebi’ye takdim edildi.
Gerekçesi
Gümüş Lale Ödülü, Çelebi’ye, “Eserleri ve çok sayıda hat sanatçısı yetiştirerek bu sanatımıza yaptığı katkılarından dolayı” verilmiştir.
Hasan Çelebi Öz geçmişi
Hasan Çelebi’nin, Hafız Osman ve Rakımdan gelen yola Hamid Beyle eklemlenmekte olan üslûbu, kişisel karakteristiğinin de zirveye ulaştığı bir nitelik kazanmıştır. İstif içinde harflerin ölçülerinden taviz vermeksizin, teşrifatı ön planda tutan (okunuşu mümkün kılan) bir kompozisyon prensibini benimsemektedir. İstiflerde zaman zaman simetrik dengeyi oluşturmak için bazı harflerin müsanna istif imişcesine -Bursa Ulu Camiinde Şefik Beyin yazılarında çokça rastladığımız gibi- tersinden yazılışlarını da görebiliriz. Çelebi’nin mürekkebinin kağıda bıraktığı saydam leke, kalemin el ile bütünleşmiş tüm ustalıklı kıvrım -hareket- ve bir seferde yazım sadeliğini yansıtmakta; harflerin şeffaflıkla, tashihattan uzak yalınlıkları göze çarpmaktadır.
Hasan Çelebi; kırk yılı aşan sanat hayatında, tüm zamanlarını kuşatan Hattı (yazısı) ile geçmiş ve bugünün sanatına köprü olmuş müstesna kişiliklerden ve modern zaman içinde geleneksel tavrı yaşayan yaşatan Hat üstatlarındandır.
1937 yılında Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı İnci köyünde dünyaya geldi. 1956 senesinde Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’nde müezzin vekilliği ile başlayan Diyanet’teki görevi 1986 senesindeki emekliliğine kadar sırasıyla; Üsküdar Nasuhi Cami, Artvin Yusufeli